WINTER STORM HUNGARY

| A hivatalos magyar Tarja Turunen fanklub

TARJA

title

 
  • teljes neve: Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli
  • születési idő: 1977.augusztus 17
  • születési hely: Kitee, Finnország
  • jelenleg Argentinában (Buenos Airesben) él

 ÉLETRAJZhttp://winterstormhungary.webs.com/bio/bio_6_littletarja.jpg

A finn metálzene legfényesebb csillaga, a szoprán énekesnő, Tarja Turunen aki rövid idő alatt hatalmas ismeretségre tett szert a zenei életben. Tarja frontasszon ya volt a „Nightwish” nevű, finn szimfonikus metál zenekarnak, de mostanában idejét a szóló karrierjének szenteli. Az énekesnő 1977. augusztus 17-én látta meg a napvilágot, Tarja Soile Susanna Turunen néven a finnországi Kitee-ben. 

Zenei tanulmányait 6 évesen kezdte el, tanára segítségével kezdett énekelni és zongorázni. Később egy zenei kollégiumban fuvolázott. Savonlinnai főiskolán klasszikus éneket, és zenei színházat tanult. Majd 18 éves korában Kuopio városába költözött, ahol a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait.
 
Ezekben, az időkben Tarja osztálytársa, Tuomas Holopainen (a „Nightwish” jelenlegi billentyűse), zenekart alapított és Tarját is megkérte hogy csatlakozzon, mint énekes. Tarja belegyezett és megalakult a híres „Nightwish” nevű banda.http://winterstormhungary.webs.com/bio/biog_2.jpg
 
A csapat első demója annyira jó lett hogy rögtön lemezszerődést kötött velük a „Spinefarm Record” nevű kiadó. Ennek ellenére csak a „Nightwish” 1998-ban megjelenő „Oceanborn” albuma után vált világszerte ismerté.
 
1999-ben Tarja szólórészt énekelt Mika Waltari Evamkeliumi című rock-balettjében, amit több teltházas koncerten adnak elő a Finn Nemzeti Operaházban. 2000-ben megjelenik a Nightwish Wishmaster című albuma, majd 2001-ben Tarja folytatja a felvételeket és a turnézást a Nightwish-sel, miután beiratkozott a Karlsruhei Zenei Egyetemre Németországban. Ezután 2002-ben felvette az énekes részt a Nightwish Century Child című albumához, de dolgozott a Beto Vázquez Infinity-vel is. Még 2002-ben Tarja Dél-Amerikában turnézott egy klasszikus dalokból álló koncerttel, ami a Noche Escandinava ("Skandináv Éjszaka") címet kapta. A koncertsorozat ismét telt ház előtt zajlott. A Century Child album kimerítő világ körüli turnéja után a Nightwish szünetet tartott, Tarja pedig visszatért Karlsruhéba. http://winterstormhungary.webs.com/bio/biog_3.jpg
 
2003-ban Tarja Turunen férjez ment Marcelo Cabuli, argentin üzletemberhez. Ez év decemberében a házaspárt vendégül látta a helsinki Elnöki Palotában Tarja Halonen, a finn köztársasági elnők a Finn Függetlenség Napja alkalmából rendezett partin, ami a legnagyobb ünnepség egész Finnországban. A sajtó képviselői "Az est legjobban öltözött hölgyének" választották Turunent. 
 
A kihagyás után Turunen újra csatlakozott a Nightwish csapatához, hogy felvegyék a Once című albumot, amivel később két éven át turnéztak világszerte. 2004 tavaszán került sorra a második Noche Escandinava-turné. 2004 karácsonyára Tarja kiadta Yhden Enkelin Unelma ("Egy angyal álma") c. kislemezét, ami szülőhazájában, Finnországban aranylemez lett. 2005 tavaszára elkészült egy duettje is a német Martin Kesicivel Leaving You for Me címmel, amihez videoklipet is forgattak. Éveken keresztül sikert sikerre halmoztak, rengeteg rajongóval és szereplési lehetőséggel. 
 
De sajnos 2005. október 21-én az „End Of An Era” nevezetű koncertturné utolsó állomásán, Tarjával egy nyílt levélbe közölte a zenekar többi tagja, hogy „nem tartanak igényt tovább a hangjára” és végleg távozzon közölük. Ennek oka azt volt, az ő elmondásuk szerint, hogy egyre több félreértés és vita követte egymást, Tarja nem volt hajlandó megjelenni a közös próbákon és a hozzáállása is egyre csak rosszabbodott, úgymond „elszaladt vele a ló”, és ezt már nem lehetett tovább  halogatni.  Tarja szintén nyílt levélben válaszolt, amit website-ján tett közzé angolul és finnül ishttp://winterstormhungary.webs.com/bio/biog_4.jpg
 
2005 decemberében Turunen önállókarácsonyi koncertturnéra indult Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Romániában. 2006 februárjában Marcelo, Tarja férje egy, az énekesnő hivalalos weblapjára feltett üzenetben vázolta a rajongóknak a jelenlegi helyzetet, egyúttal válaszolt a Tarja és az együttes többi tagja közötti ellentét apropóján feltett kérdésekre. Marcelo 2006 júniusában kapott hosszú választ a kérdéseire.
 
A 2006-os év sem hozott törést az énekesnő számára, aki felvett egy karácsonyi albumot, a Henkays Ikuisuudesta-t, és testvére, Timo Turunen bemutatkozó albumán is vokálozott. Szeretne részt venni újra a Savonlinnai Operafesztiválon is. http://winterstormhungary.webs.com/bio/bio_mws.jpg
 
2007 októberében megjelent első albuma: My Winter Storm címmel és elindult a Warm Up Tour 2007 nevezetű európai koncertturné is melynek egyik állomása Magyaroszgág volt. Ezzel az albummal talán visszacsalogatta az egykori Nightwish rajongókat. Tarja a "szakítás" ellenére továbbra is nagy erőbedobással  dolgozik szólókarrierjén. Ezt mutatja azalbumd ebütáló, I Walk Alone c. számához készült videóklipp is.
 
Három sikeres év elteltével, 2010 szeptemberében, megjelent Tarja második albuma, a What Lies Beneath. Az ezt megelőző első kislemez a Falling Awake volt, amely a nagyszerű címadó dal mellett ugyanakkor tartalmazta Tarja egy a Scorpions-szal együtt énekelt duettjét is. A nyári fesztiválok után, 2010 őszén, kezdetét vette a What Lies Beneath turné, Tarja pedig már dolgozott a következő albumon. 2011 tavaszán jótékonysági célokból Tarja kiadta az Underneath Jyrki Kiviniemivel, a 69 Eyes frontemberével énekelt duett-változatát. 2011 novemberében Tarja felvesz majd egy klasszikus albumot, amely megjelenése az év végére/ a jövő év elejére várható. 
A WLB turné végén, márciusban, Tarja Rosario-i (Argentina) koncertjéről DVD készült, amely 2012 augusztusában jelent meg Act I címen. 2012 júliusában pedig megszületett Tarja első gyermeke, Naomi Eerika Alexia Cabuli Turunen.

title